Profile

Join date: Jun 5, 2022

About

Het WK in november begint steeds meer vorm te krijgen. Er liggen alleen nog wel al een aantal tickets voor het oprapen, zo ook eentje in Europa. Daar maken Wales en Oekraïne zondag uit wie er naar Qatar mag. Wil jij niks missen van dit duel, check dan even goed onze tv-gids hieronder.


Wales Oekraïne Live


Wales Oekraïne Live


Wales Oekraïne LiveOekraïne zette afgelopen woensdag Schotland op Hampden Park met 3-1 aan de kant waardoor het nog altijd kans maakt op het WK. Die wedstrijd werd vanwege de oorlog in Oekraïne pas deze week gespeeld en niet in maart. Wales rekende destijds al af met Oostenrijk


Bij Oekraïne spelen, vanwege de oorlog, heel andere sentimenten een rol. Dat was woensdag in de halve finale tegen Schotland ook al het geval. „We speelden voor degenen die vechten in de loopgraven, die vechten met hun laatste druppel bloed. We speelden voor Oekraïners die elke dag lijden”, aldus bondscoach Oleksandr Petrakov. „We zullen er ook tegen Wales alles aan doen om de Oekraïners trots te maken.”


Petrakov hoopt dat zijn spelers nog een keer zo diep kunnen gaan als tegen de Schotten. Zes spelers die in Glasgow aan de aftrap verschenen, staan onder contract bij een club uit Oekraïne en speelden al lange tijd geen wedstrijd meer.


„We begrijpen allemaal dat het in de wedstrijd tegen Wales niet langer over fysieke conditie of tactiek zal gaan, het zal een wedstrijd zijn om te overleven”, zegt middenvelder Oleksandr Zintsjenko van Manchester City. „Iedereen zal tot het einde vechten en alles geven, want we spelen voor ons land.”


Spanje gaat als eerste land moderne westerse gevechtstanks aan Oekraïne leveren in de strijd tegen de Russische invasie. Volgens de Spaanse krant El Pais betreft het krachtige Duitse tanks van het type Leopard 2 A4, die Spanje in 1995 tweedehands kocht. Ze werden opgeslagen en moeten nog rijklaar worden gemaakt.


Het dagblad baseert zich op bronnen bij het ministerie van Defensie. De regering in Madrid zou ook de Oekraïense tankbemanningen willen opleiden. Oekraïne kreeg tot nu toe tanks van Sovjet-makelij, omdat Oekraïne als voormalige republiek van de Sovjet-Unie daar ervaring mee heeft.


Tegelijkertijd met de melding van de Spaanse levering zeggen de Russen dat ze tanks hebben vernietigd die door Oost-Europese landen aan Oekraïne zijn gegeven. Dat zou zijn gebeurt bij de jongste beschietingen zondagochtend op buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad Kiev.


'Oekraïne zit in een heel moeilijke situatie', zei bondscoach Oleksandr Petrakov, doelend op de al maanden durende oorlog in het land na de militaire inval door Rusland. 'Niet iedereen heeft de kans om voetbal te kijken, niet iedereen kan kijken vanwege de problemen. Desondanks gaan we proberen er een geweldige wedstrijd van te maken. Jongens uit het team hebben contact met onze soldaten aan het front. Onze president heeft een vlag meegenomen met daarop boodschappen van soldaten aan onze spelers. Die hangen we op in de kleedkamer.'


De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag gezegd dat zijn land alles in het werk zal stellen om de door het Westen geleverde installaties voor zware artillerie te vernietigen. Als dergelijke installaties worden geleverd, 'zullen we toeslaan op die doelen die we nog niet hebben geraakt', aldus Poetin in een interview met de Russische staatstelevisie.


De Amerikaanse president Joe Biden besloot afgelopen week dat de VS het Oekraïense leger gaat voorzien van 'meer geavanceerde raketsystemen en munitie'. De president noemde 'Javelin-antitankraketten, Stinger-luchtafweerraketten, krachtige artillerie- en precisieraketsystemen, radars, onbemande luchtvaartuigen, Mi-17-helikopters en munitie'.


Vorige maand meldde De Telegraaf op basis van de familie van Vogelaar zijn overlijden. Hij zou op 4 mei zijn omgekomen bij gevechten in de buurt van de Oekraïense plaats Molodova. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon zijn dood toen niet bevestigen en het ILDU maakte geen melding van zijn dood.


Het ILDU maakte het overlijden zaterdag bekend via de socialemediakanalen. 'Er zijn geen woorden om onze dankbaarheid uit te drukken voor hun dienst en ultieme opoffering. Dit zijn de onbezongen helden die hierheen kwamen om de waarden waarin zij geloofden te verdedigen en op te staan tegen tirannie', aldus de verklaring.


Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er meer NAVO-activiteiten in Oost-Europa. En de VS hebben sinds februari meer marinevaartuigen naar Europa gestuurd en zeker drie grote doen mee aan de maneoeuvres. De oefeningen gaan van start in Zweden, dat de vijfhonderdste verjaardag van zijn marine viert, en worden op 17 juni afgerond in de Duitse havenstad Kiel.


Als Finland en Zweden lid van de NAVO zijn, wordt de Baltische Zee of Oostzee vrijwel een binnenzee van het bondgenootschap. Rusland heeft aan de Oostzee in Kaliningrad een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische Vloot, maar de Russische kust is daar nauwelijks 120 kilometer lang. De tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, ligt noordelijker ook aan Oostzee-wateren.


Zelenski beschuldigde Russische troepen van het beschieten en in brand steken van een grote houten kerk in Svjatohirsk. Het Russische ministerie van Defensie ontkende de aantijgingen en zei dat de Oekraïense strijdkrachten ervoor verantwoordelijk waren.

[[KIJK-LIVE]] Wales Oekraïne live op tv on 05 June 2022

More actions